Vita huset och överflödet av kostymtyg

Jag plöjer som bäst igenom alla Vita huset-säsonger om nätterna och förutom att det är en fantastisk serie reagerar jag konstant på kostymerna. Det är så mycket tyg!

Absolut, serien utspelar sig för mer än tio år sedan, det är fluffiga politiker vi pratar om och det speglar ett amerikanskt kostymideal som redan från början är betydligt rymligare än vad vi ser i Europa. (En gammal tumregel när det gäller kavajens längd är att om man står med raka armar ska man precis kunna böja in fingrarnas yttre leder runt kavajens slut i nederkant. Testa! På mig blir det typ knälångt…) Men ändå. Det ser ut som om de går runt i enmanstält av finaste kvalitet.

När det gäller modern kostympassform är det rätt enkelt. Ärmlängd som slutar 1-2 fingrars bredd innan första tumleden, kavajlängd lite förbi halva rumpan, vidd som är kroppsnära utan att smida åt och stretcha tyget. Benlängd som nuddar skon. Kortare om man vill. Smal passform som inte ska sitta åt någonstans, typ över vaden. Enkelt!

Ibland blir det ännu värre i mitt älskade Vita Huset. Som i scenen jag skärmdumpat nedan – när kostymörerna uppenbarligen inte haft tid att korta ärmarna på stackars Bradley Whitfords kavaj. Man ser ju självmedvetenheten som en deppig aura runt honom. Ännu roligare blir det av att rollfiguren Josh Lyman i just denna scen är inne hos president Bartlett och får skäll.

– Josh, kan du komma hit lite.

– Yes, Mr. President.

– Varför gömmer du handen för mig?

– Jag gömmer den inte, sir.

– Men vad i självaste, hur lång kavajärm har du egentligen?

– Jag vet sir, jag…

– Eller har du orimligt korta armar?

– Nej sir, jag…

– Jag tänkte bjuda in dig att spela sänka skepp i the situation room, men det ser ju för löjligt ut det där. Det går inte att ta dig på allvar!

– Förlåt sir, jag ska…

– Jaja, det var allt. Tack.

(Senare utanför Lymans kontor.)

– Jag ska nog visa honom. Med det här klumpiga väskbandet över axeln får kavajen en spännande asymmetrisk form som garanterat tar fokus från ärmlängden. Moahaha, vilken spinndoktor jag är!,
2013-06-03 12:04:10, 2013-06-03 10:04:10

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *