Nigel Cabourn om kamouflage och blod från 1924 på George Mallorys scarf


Vad många inte vet är att Nigel Cabourn brukar förvara en stor del av sin vintagekollektion i byxbenen.

Dagens lästips blir den här intervjun med replikamaestron Nigel Cabourn. Nog för att han är känd för sin hyperautentiska detaljrikedom, men nu nördar han loss ordentligt. Vad sägs om detta citat – till synes sagt helt på allvar – om Mount Everest-bestigaren George Mallorys scarf:

”I’ve actually had Mallory’s clothes all in my hands, what’s left of them. I’ve seen his neckerchief – navy blue neckerchief, which he used to tie around his head, still caked in blood from 1924.”

I detta nu så står japanska designers och försöker få till rätt färgförändringar på blod så det ska se ut som från 1924.

Personligen är jag kluven, halva jag vill gå klädd från topp till tå i kläder som en närsynt japan omsorgsfullt pillat ihop – jättelångsamt – för att perfekt efterlikna plagg i amerikanska filmer från 1986 och andra halvan vill gå klädd i mörkblå kavaj så mjuk att den kan vara örngott, så modernt och kvalitetssäkrat tillverkad som möjligt, så att den på något sätt höjer sig över allt vad varumärke och historia heter och bara är ett med… universum? Och ändå bara ser ut som en helt vanlig kavaj, ja ni fattar.

Eller när jag läser vad jag just skrev inser jag att ni kanske inte alls fattar, men vad ska man göra åt den saken? Det är liksom inte så att jag kan ändra nu när orden är där på skärmen.

Här behövs det nog kaffe.

Tipstack till Ronnie!,
2011-11-01 12:16:25, 2011-11-01 11:16:25

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *