Gubbar som giggar

20130809-171058.jpg
Det ska vara gubbigt på festival. Ungefär samtidigt som rockfarbrorn Rodriguez spelar på stora scenen framträder discofarbrorn Giorgio Moroder på en mindre 200 meter bort. Jag har inget nära förhållande till Rodriguez men filmens makt verkar stor för det är en enorm publik som infunnit sig i eftermiddagssolen. Spelningen är dock märklig. Det ser ut som om de liksom ställt fram artisten, ett framrullat utställningsexemplar, halvliggandes med gitarren i knät och ett campingbord framför sig. På bordet står en flaska vatten och tre pappmuggar. Det låter inget vidare, orimliga gitarrsolon och allmänt svajigt. Rodriguez ser trött och lite sorgsen ut, som att han inte riktigt kan glädjas åt denna karriärmässiga pånyttfödelse, som att det är för sent. En låt tar slut och det är tyst en liten stund och sedan säger han följande med sin hesa röst:

Mickey and Minnie Mouse were at the marriage counsellor, who said: ”Mickey, being stupid is not enough reason for a divorce.”
”I did’t say she was stupid”, said Mickey.
”I said she was fucking Goofy”.

Helt apropå ingenting drar han en vits. En sjukt rolig vits. Vilket jäkla geni.
Övertygad om att jag bevittnat konsertens höjdpunkt stannar jag bara några låtar till innan jag går vidare till Moroder.

Den italienske discoproducenten har också fått nytt liv på äldre dar. Inte genom en dokumentär men tack vare samarbetet med Daft Punk och låten Giorgio by Moroder där han berättar om sina early years över en pulserande Moogsynthslinga. Precis när jag kommer dit håller han det lilla talet live framför en förväntansfull publik med dans i benen. Också detta en märklig syn. Han ser mer ut som en tysk syo-konsulent i rutig skjorta än en discolegend. En Lilla Fridolf som fått låna sonens hörlurar och försöker få ordning på hur den här musikanläggningen fungerar. Men när beatet går igång och rökmaskinen blåser på för fullt är det ingen som har tid att tänka i de banorna. Syo-konsulenten svänger! Giorgio är tillbaka och han njuter!
Som avslutning spelar han Call Me som han gjorde åt Blondie, berättar för oss om sin nya mustasch som han haft en vecka, lovar att komma tillbaka nästa år och lämnar scenen.,
2013-08-09 17:22:47, 2013-08-09 15:22:47

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *