Fråga Johan – så blir du bekväm i kavaj


Det kom en fråga:

”Jag siktar mot att bära kavaj oftare än jag gör. Känner mig dock lite för uppklädd när jag bär en sådan. Hur kan jag gör den lite mer casual? Svaret jag söker ska helst inte innefatta t-shirt då jag redan tagit till mig av detta.”

* * *

Hej käre avsändare som jag glömde klistra in namnet på, bra fråga!

Kavaj har verkligen blivit ett vardagsplagg den senaste tiden. Den nya vårjackan kan man säga, om man så vill. Men om man inte gjort sina år i reklambranschen och därmed inte fått till känslan för att balansera mellan business och att vara skönt kreativ, hur gör man då?

Jag minns när jag gick på Handels och tillsammans med min vän Ilka Kasutti diskuterade hur vi skulle bli bekväma med att ha skjorta instoppad. Det var tider det, då hade man (jag) t-shirts från X-Large och Nike Dunk Premium på fötterna. På något sätt lyckades jag alltså bli avslappnad i mer formella plagg och det är med den erfarenheten jag nu presenterar en liten steg-för-steg-modell till hur man gör (utan tipset att ha t-shirt under då):

Bli bekväm i kavaj – Johan Hurtigs 10(12)-stegsmodell

 1. Bestäm dig för att du är en person som är avslappnad i kavaj. Kan tyckas fånigt men här ligger en stor del av framgången. Om du kan måla upp en bra mental bild kommer du känna dig mer bekväm och då uppfattas som mer bekväm.
 2. Välj kavajmodell smart. Se det som att du ska köpa en trevlig liten kofta som bara råkar vara skuren som en kavaj. Tänk bort allt vad axlar heter, de ska vara utan padding och skönt rundade över axeln. Om kavajen har högt skurna ärmhål ökar rörligheten och sweatshirtkänslan, det är bra. Hellre en lite kortare modell och hellre lite tight än för stor. Utanpåfickor ger också en lite mer casual känsla.
 3. Välj material smart. Se upp för glansighet! Enfärgat är bra såklart och kanske någon struktur i tyget? Finns många kavajer i typ tvättade kvaliteter eller bomull som känns använd. Injobbad mörkblå linne kan bli din vän här.
 4. Ha på kavaj hemma. Sitt i fåtölj med kavaj. Sov med kavaj? Sin casualkavaj gillar man ju med användveck. (Nu dog en kavajpuritan tyvärr.)
 5. Skippa näsduk – den gör att du ser extra kavajig ut. Om du måste ha, välj en som ser mer ut som en kökshandduk än en silkig damtrosa från 80-talet.
 6. Pynta med en pin! Sätt på en fin smileypin på slaget, eller en som det står 1981 på, eller bara en med en bild på Christopher Lee.
 7. Ha en scarf till. Lagom smal, lagom lång. Här får man vara lite självkritisk och ställa sig frågan framför spegeln: Ser jag ut som om jag ska till Pitti Uomo eller inte?
 8. Bra byxa! Jeans är för uppenbart att tipsa om så kanske kan du ha några slappa bomullsbyxor till? Det tycker jag. Tänk snäppet tjockare än pyjamasbrallor. Och korta! Korta är bra.
 9. Nu behöver jag bara en punkt till så blir det 10, det känns rimligt.
 10. Ha slappa skor. Clarks i mocka, slipons, sneakers. Om du är barfota i och visar lite sexig vrist hjälper det också till att ta ner det hela en smula. Slitna kängor på hösten (då med strumpor).
 11. Meh, nu kom jag på en sista punkt som jag vill ha med. Då hade jag ju tio ändå. Suck.
 12. Testa hemma någon gång för att komma in i din outfit. Eller testa i en skyddad miljö där du inte blir sedd, mingelfotad, facebookad, twittrad, instagrammad, avstenograferad, teckentolkad eller avritad av en sådan där turist-karikatyrtecknare. (Oklart om sådan miljö finns.)

Lycka till!,
2012-06-20 18:56:50, 2012-06-20 16:56:50

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *