Veckans stilikon: Olof Palme

Jag var och såg Olof Palme-dokumentären i onsdags. Fantastisk på alla vis – men eftersom det skrivits spaltmeter om skildringen av Palmes politiska gärning redan tänkte jag fokusera på stilaspekten. För vad som verkligen slog mig under filmen var hur han i alla lägen var oklanderligt klädd. Absolut, han bar kläder som var snygga i sig själva, men framförallt var det fint sammansatt. Alltid snyggt matchande detaljer, alltid en lyxig finish på plaggen, alltid bekvämt uppburet och passande för situationen. Höjdpunkten var de tillfällen då Palme bar en socialdemokratisk röd ros i kavajslaget – rena rama Lanvin-looken. Och frisyren, en sorts magnifik symbol för överklasskillen som tar ansvar för en hel arbetargeneration, välklippt men samtidigt till synes obrydd. Bra Olof!

En snabbgoogling leder till följande bildbevis:


Matig grå kostym, perfekt sittande skjorta och lite nonchalant slips.


Workwear-Palme i skjorta över skjorta. Oerhört 2012.


Nautical Palme med sportig klocka och en liten pin – rimligen S-loggan men kanske Supreme.


Stram stil som balanseras med ett oerhört flamboyant grepp om ciggen.


Kubanen Palme håller stilen med Castro.


Fårö sommaren 2012? Skulle man kunna tro. Plus för högt upprull, bara fötter och fint armbandsur.


Intervjuas iklädd snyggt boxig treknäppt kostym och smal slipsknut.


I rosens namn. Spjuverminen personifierad. Mycket bra.,
2012-10-05 16:29:16, 2012-10-05 14:29:16

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *