Var får de allt ifrån? Om övning, fusklappar bland stand up-komiker och sådana saker


Till en ny person i stand up-branschen (jag t ex) finns det egentligen bara tre tips: öva, öva och öva.

Den vanligaste frågan jag får från bekanta när mitt stand uppande kommer på tal är varianter på ”jaha, kör du liksom på Norra Brunn och sådär eller?” varpå jag svarar att det dröjer ett tag. Vägen dit går förbi massor med gig på rookieklubbar där publiken går gratis, såna som jag kan öva generellt och där etablerade komiker kan testa nytt. En av klubbarna heter Big Ben – där jag körde mitt debutgig efter det här reportaget – och en annan, som jag kör mycket på nu och som satsar ordentligt i höst, heter Maffia Comedy. De ordnar standupkvällar tisdag till lördag på Baras Backe på Götgatan och Underbara Bar på Östgötagatan. Dit borde alla som är ens lite intresserade av att ha roligt gå någon gång och se en fantastisk blandning av nervösa debutanter, okända roliga och etablerade som provar nya idéer.

Där körde jag i tisdags och igår torsdag. Jag testade lite nya skämt – och då är det vanligtvis extra svårt för mig eftersom jag blir duktiga killen som memorerar manus ordagrant och blir lite stel och trist på scen – men det gick svinbra! (Inre röst på kalmaritiska: ”De e kul fö’han.”) Pratade lite om kulturkrockar, mitt namn och rökning… det gamla vanliga.

Det var också typ första gången som jag ”fuskade” med att skriva upp vad jag skulle prata om i näven – ni ser själva på bilden ovan hur jävla kul skämt jag har. En annan klassiker bland stand up-komiker som kör längre är på baksidan av en vattenflaska, fiffigt. Men när jag la upp den här bilden på Twitter fick jag höra följande: ”Ett tips Björn G (Gustafsson gav en rookie var att skriva på ovansidan istället så kan man kolla utan att det syns. Tror på det!”

Så där gjorde jag ju bort mig kan man säga. Jobbigt om man är handsvettig också i och för sig. Lika bra att lägga ner. *snyftar*,
2014-08-21 21:28:10, 2014-08-21 19:28:10

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *