Saker att göra när man är i Rom

Besökte Rom för första gången vid min födelsedag för en månad sedan. Det går inte att hejda klyschorna: Vilken fantastisk stad! Om du inte har varit där måste du genast bege dig dit – köp en biljett och åk raka vägen till världens bästa kaffeställe som jag listar nedan. Skönt, då var det bestämt. Här kommer lite semestriga bilder ackompanjerade av mina bästa Rom-tips.

Da Francesco ligger på lilla Piazza del fico, en aning bakom Piazza Navona och är en fantastisk kvarterskrog. Ät bruschetta, grym pizza och cacio e pepe, Romspecialpasta med peppar och pecorini, orimligt gott. Bonus dessutom att en servitör ser exakt ut som den där lille läskige Bondskurken ni vet. Sedan dricker ni lämpligen vidare på Bar del fico bredvid.
 

Man kan också stå och se mysigt gråhårig ut uppe på Peterskyrkans kupol, iförd en luftig linneskjorta från Dockers.
 

Glass blir vi aldrig för gamla för ni och jag, och därför letar vi oss fram till Giolitti. Åt så mycket glass att jag typ har minnesluckor, men det var någon pistageglass som var magisk i alla fall, och körsbärsglass. När glassmannen frågar om du vill ha vispad grädde på toppen av din glass så svarar du ja, kom ihåg det.

 

Sockerchockad kille i Kramerskjorta, kallar jag den här bilden. Skjortan är från Hawaiiskjorteklassikern Paradise Found, tillverkad i 100% hal rayon och fluffig som vore den sydd av maräng. Eller?

 

Sedan var det kaffet då. På Piazza Sant’Eustachio ligger Il Caffè Sant’Eustachio och ni får bara inte åka till Rom utan att gå dit. Beställ en cappuccino freddo, och möjligen en extra isbit att peta ner i det oansenliga lilla glaset, och du är inne för en helvetisk åktur. Fylligheten! Smakrikedomen! Gräddigheten! Jag förstår inte hur de gör men de gör det uppenbarligen väldigt rätt. Eftersom den här kaffebaren hyllats sönder i femtio års tid (Henry Kissinger står och kaffesoftar i tidningsurklipp på en vägg) är den välbesökt av turister men det är ändå okej på något sätt. Och några av gångerna vi var där var det helt tomt, typ en måndag förmiddag eller så.

 

”Varför står den där svensken och fotograferar mig? Henry Kissinger kom tillbaka, allt är förlåtet.”

 

Dagens outfit: Allt från Walter van Beirendonck.

 

När ni ändå är vid Vatikanstaten, hoppa in i en taxi till Pizzarium – ett litet hål i väggen som gör pizza med helknasiga och ändå goda fyllningar. Potatis, laxrom, curry, några oklara bär, fisk och obskyra svampar. Allt jag smakar funkar! Byts hela tiden så om du väntar en halvtimme har du typ fyra nya sorter att välja på. Man betalar efter vikt och sedan står man ute på gatan och mosar in deg i ansiktet. Kul!

 

Plötsligt kan man befinna sig i Florens! (Snabbtåget tar en och en halv timme från Rom och kostar inte alls mycket.) I alla fall stack vi dit en dag och då åt vi den godaste pastan jag ätit i hela mitt liv. Ni ser på bilden, ser inte mycket ut för världen (och jag är medveten om att jag tar över helt med min proffsiga posering) men det var något överjordiskt vad gott det var. Trattoria Da Cammillo heter stället, gå dit.

Men tillbaka till Rom. Du åker ju inte riktigt dit för att shoppa, men det finns en butik som är värd ett besök även om du inte ska köpa något. Den heter Motelsalieri och har klassiskt amerikanskt som Alden, svårt japanskt som Attachment men framförallt finns det en appointment only filial tillägnad Carol Christian Poell som gör konnässörskinnjackor, vackra kavajer och speciella skor. Allt svindyrt. Där måste ni försöka kika in.

Jag vet att Jocke Berg är galen i Poell så när jag går runt och tittar med butiksinnehavaren frågar jag: ”Känner du till det svenska bandet Kent? Och sångaren Jocke Berg?”

Men det gör han inte. ”Är dom bra?”

”Jo det är dom ju. Jag tänkte att sångaren varit här någon gång, för han köper mycket Poell vet jag. Joakim heter han egentligen.”

”Ahh Joooakim! Yes yes, han är här ofta! Nu förstår jag vem du menar. Ja han är här och handlar ofta. Både han och hans bror som bor i Los Angeles. Hans bror köper nog ännu mer faktiskt. Men han gör musikvideos och reklamfilm, då tjänar man nog mycket mer pengar.”

Så nu vet ni det.

Två ställen till i Rom är värda att nämna. Men det är två tips jag aldrig hann testa så ni gör det på eget bevåg. Båda ligger i mys-stadsdelen Trastevere.

Roma Sparita – om Anthony Bourdain säger att du ska äta här så stämmer det nog. Cacio e pepe – i ostkorg!

Pizzeria Ai Marmi – göttigt ställe, bra mat, tyvärr långa köer.

* * *

Lilla googlelistan:

  • Da Francesco
  • Bar del fico
  • Il Caffè Sant’Eustachio
  • Pizzarium
  • Trattoria Da Cammillo (Florens)
  • Motelsalieri
  • Roma Sparita
  • Pizzeria Ai Marmi

 ,
2013-07-08 15:24:26, 2013-07-08 13:24:26

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *