Ny design av gamla material

Victorinox har låtit den brittiska designern Christopher Raeburn göra en limiterad kollektion till höst/vinter 2011 med namnet Remade in Switzerland.

– Jag minns att jag och min bror fick varsin fickkniv från just Victorinox när jag var typ åtta och ända sedan dess har jag varit medveten om varumärket och tyckt att det finns Victorinox – och alla andra knivar. Så det var förstås mycket smickrande när jag fick frågan, säger Christopher Raeburn.

Precis som i sin egen linje arbetar han med vad han kallar ”upcycling”, alltså att använda gamla eller återvunna material och skapa något nytt och modernt utifrån dem. Till Remade in Switzerland har han rest runt i schweiziska överskottslager och samlat på sig oanvända militärmaterial som nu har blivit en hel kollektion.

– Allra mest nöjd, om jag bara får välja en sak, är jag med dunjackan som är gjord av gamla sovsäckar. På ryggen sitter fortfarande originalremmarna så att du kan rulla ihop jackan precis som en sovsäck, säger Raeburn.

Herrkollektionen består av 8 artiklar som är limiterade till 100 exemplar och handnumrerade. Nitty Gritty i Stockholm har fyra exemplar av varje till försäljning. Priserna är förstås därefter, keps och fickkniv är det billigaste på 1800:- respektive 2500:- medan ytterjackorna ligger mellan 10 000:- och 17 000:-.

Officer’s parka är gjord av yttertyg från sovsäckar och har två framfickor på bröstet med återanvända Riri-dragkedjor från militären.

Captain’s coat är en omarbetad 60 år gammal schweizisk yllerock med foder av färgade bomullslakan från schweiziska överskottslager.

Cocoon blouson – sovsäck som har blivit jacka. Kan rullas ihop som en originalsovsäck.

Sentry’s scarf, tillverkad av filtar och färgade bomullslakan från schweiziska överskottslager.

Parachute hoodie – en vindjacka gjord av militärens gamla fallskärmar i två färger, tejp från originalfallskärmar och ärmuppslag av jerseytyg från militärens vindskyddshuvor.,
2011-09-23 15:37:39, 2011-09-23 13:37:39

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *