Fedora & dönickar

Jag är nu inte helt på det klara med vad jag sluter för cirklar här eller var vi kommer hamna, men häng med ett litet tag.

Nöjesredaktörkollega Emil gör sin journalistiska plikt och släpar sig till London för att förhandslyssna på Pharrells nya album. Och träffa. Och intervjua. Vafan.

Oh well, jag tänkte vi skulle prata om hatten. Den lanserades brett på Grammy-galan, blev en meme och fick ett eget Twitterkonto. Folk missförstod, blev förvirrade. Var det en Yogi Björn-referens? Hyr han ut rum till Han Den Andra i N*E*R*D? Är han spritt språngande tossig? Så mycket frågor.

Men det är ju en mode-hatt han har på sig.

En Vivienne Westwood-smäck som varit högst framträdande förut i fashionmötermusik-sammanhang, som till exempel i hennes Malcolm McLarens video Buffalo Gals. ”All that scratching is making me itch.” Vackert.

Den fina och extremt oldschooliga låten har sina rötter i en gammal traditionell folkvisa (med titeln Lubly Fan) från 1844, ursprungligen framförd av blackface-artisten John Hodges. Hittade en Bruce Springsteen-version, som kanske är ny för några av er. Inte för Bruceologen Emil förstås, men ändå.

Vad har nu allt detta om Emil Persson och Malcolm McLaren och Buffalo-tjejer med något som helst att göra? Jo, det är nämligen så att den där McLaren-låten samplades av en svensk tjej som heter Neneh – och blev en megahit som låter fantastisk än idag.

Ja, jag känner absolut att det varit lite mer välfunnet om det nu var så att Emil kanske var Neneh Cherrys son eller så, men det finns något här, visst gör det? Så här går det till att långsökt sluta en cirkel av ren jäkla luft.

Det enda som återstår för att sy ihop den här svensk-brittisk-amerikanska hipphetstriangeln är att konstatera att alltsammans går till välgörenhet. För i detta nu ligger Pharellhatten på Ebay som en insamling till From One Hand To Another. Dryga 10 000 dollar redan.

Free shipping.,
2014-02-22 09:09:08, 2014-02-22 08:09:08

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *