Missbrukar du också emojis? Du är inte ensam!

emoji-missbruk-johan-hurtig

Är du, eller någon du känner, en emojimissbrukare? Lugn, det finns hjälp att få. (Foto: TT)

 

Jag tappade min mobil i marken för ett tag sedan så hela skärmen toksprack. För tydligen är det ett problem att se till så något som kostar nästan 8000 kronor och som man bär med sig överallt, klarar att tappas utan att gå helt i kras.

Aja, min fina skärm såg plötsligt ut som en mosaiktolkning av frijazz, så det gick inte så bra att skriva meddelanden. Jag fick ett jobberbjudande från en kontakt i Messenger-appen och tänkte bara svara ”OK” men svarade istället med att bjuda in honom till Messenger-appen och skickade sedan en katt som äter tårta.

Väntar fortfarande på svar om det där jobbet, de ringer säkert när som helst.

* * *

Men samtidigt var det bra för mig med ett periods avhållsamhet om än påtvingad, jag är nämligen lite av en emojimissbrukare, djupt nere i träsket med de små gulliga meddelandesymbolerna.

Jag tror att vi är många med samma problem och jag hoppas att den här texten kan få vara en safe zone för oss.

Grejen är att det är så himla lätt att trilla dit, det börjar nästan alltid på samma sätt. Oskyldigt. Man ska svara ”OK”. Men det ser lite kort ut, nästan lite otrevligt? Då lägger man till en grej för att göra det trevligare. En tummenupp-emoji. Vad mysigt det blev plötsligt, ”okej, tummenupp!” Kul!

Jag älskar den, för den är så användbar. Den gör vilket budskap som helst lite mer positivt. Absolut, tummenupp! Jag fixar det, tummenupp! Beklagar sorgen, tummenupp!

Okej den kanske inte kan rädda EXAKT alla budskap, men de flesta. Och den är dessutom en bra chattstoppare. Ibland stöter man ju på de här chattpersonerna som bara måste chatta vidare efter att det viktiga är sagt. De som kommer med följdfrågor och synpunkter och onödig information och… skickar man en tummenupp sätter den effektivt stopp för fortsatt chattande, trevligt och effektivt.

Frid och fröjd, tummenupp, allt är bra.

Nej.

Tyvärr. Då brakar helvetet löst.

* * *

För tummenupp är nämligen emojisarnas inkörsport till tyngre grejer. Som den gråtskrattande smileyn. Smileyn som har så roligt att det kommer tårar ur ögonen. HAHAHAHAHAHA VAD ROLIGT! Tre gråtskrattande smileys! Ursäkta mig, men så roligt går det faktiskt inte att ha. Får du en eller flera sådana efter en kommentar betyder det tyvärr allt för ofta ”jag önskar att jag framkallar gråtskratt av detta, hos både dig och mig, men jag vet att så inte är fallet”.

Då sitter man plötsligt i skiten ordentligt, omgiven av massa falskt gråtskrattande smileys, raketer, flamencokvinnor, high-ten:s och knallskott. Och om det vill sig riktigt illa, med den värsta, farligaste av alla emojis:

Smileyn som blinkar med ena ögat – samtidigt som den räcker ut tungan.

Den kan man ju inte använda utan att framstå som en fullständigt galen person. ”Ska vi ta en fika? Tunga-blink-smiley!”

”Nej, inte nu längre. Vad är det för fel på dig?”

Livsfarligt.

Vad betyder den ens? De flesta emojisar fattar man ju på ett ungefär, men den här är bara konstig. Vad försöker den säga?

”Hjälp! Jag har fått en stroke. Ring ambulans.”

I så fall finns det ju bara ett sätt att svara.

”Tummenupp!”

 

* * *

Läs fler krönikor!

NÅGRA ORD OM ATT GÖRA BORT SIG

GRATTIS ALLA TUNNHÅRIGA – ÄNTLIGEN ÄR NI TRENDIGAST! 

JAG HAR GJORT MED FÖR JÄMSTÄLLDHETEN ÄN NÅGON ANNAN

VI HAR BLIVIT ETT ”ALLT ELLER INGET”-LAND – OCH JAG HATAR DET

SÅ MÅSTE DU KLÄ DIG I HÖST

 

Följ Johan Hurtig!

INSTA: @johanhurtig

TWITTER: @denjohanhurtig

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *