Därför är jag nervös inför Bråvalla

icona-pop-johan-hurtig

Vad väljer du, Bråvalla lördag kl 17.15, electrostökiga Icona Pop – eller standup med Johan Hurtig?

* * *

Svensk sommar: sill, utträde ur EM, mygg – och festivaler.

Uppskattningsvis arrangeras 300 miljoner olika festivaler i Sverige denna sommar.

Ändå kunde jag skoja med den 50-åriga tanten som satt längst fram i publiken på Big Ben igår, med korslagda armar och skeptisk blick på alla standup-komiker före mig.

– Är det någon i publiken som ska på festival i sommar? frågar jag.

Ett tjugotal applåder. Inte från den skeptiska tanten med korslagda armar. Jag vänder mig mot henne.

– Du ska inte på någon festival?

– Nej, svarar den skeptiska tanten med de korslagda armarna. Det ska jag verkligen inte.

– Jag förstår, säger jag. För det finns ju ingen DN Kultur-festival.

Man retar en person, men roar resten.

* * *

På lördag uppträder jag på Bråvalla. Med stand up. Klockan 17.15, samtidigt som Icona Pop. Det är lite nervöst, för jag förstår verkligen om publiken samlas framför Icona Pop istället för mig. På festival går man ju för att släppa loss framför electrostök. Man går på festival för att fakka ur, för att bara köra. Man går för att kolla in bredbent jävla arenarock, WÖÖÖÖ!

Jag har aldrig sett en moshpit på en stand up-föreställning. Aldrig sett en enda crowdsurfare. Jag såg visserligen en ung tjej bäras ut från en Johan Glans-show, men det visade sig att hon bara blivit bländad av hans hy och svimmat. Har aldrig hört talas om begreppet bredbent jävla arena-standup. Tänker mig att det springer in en vältränad kille i tajta jeans som skriker ”What’s up Bråvallaaaa!” och sen bara kör fotbollsramsor istället för skämt. ”Dööö dö dö dö dööööö döööööö!” (Seven Nation Army.)

* * *

Mest nervös är jag för mitt eget välmående. Jag är inte så lämpad för festivallivet, är mer hotellrum än tält, mer Malin+Goetz-produkter än bajamaja. Jag har fått höra att jag har en uppgraderings-aura.

En enda gång i mitt liv har jag tältat på festival: Hultsfred 96. Hann med EN dag och sen blev jag sjuk. Feberfrossa och illamående. Missade Fatboy Slim, hann inte ens börja dricka! Fick ringa pappa och be honom komma och hämta mig. Mitt i natten dök han upp, oerhört besviken.

Väldigt tryckt stämning i bilen hem. Till slut frågade han.

– Hur mycket har du druckit egentligen?

– Ingenting, jag lovar, svarade jag sanningsenligt.

Pappa reagerade från ryggmärgen.

– Jävla tönt!

Sen stänkte han öl i ansiktet på mig.

– Nu är det du som skärper till dig och försöker sluddra när vi kommer hem, så inte mamma börjar gråta.

* * *

Mitt i gårdagens standup-set börjar den skeptiska kvinnan med de korslagda armarna plötsligt vinka.

– Ursäkta. Hallå!

Jag kommer av mig och frågar från scen.

– Har du nåt mer på hjärtat?

– Ja, jag kom på att jag visst ska på festival. Nästa vecka redan!

– Jaha, vad kul, vilken ska du på?

– Almedalen.

* * *

Strunta i Icona Pop nu så ses vi 17.15 på lördag, scenen heter Norrköping Lounge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *